Socialisering:
Resultatet af hundens færdige mentalitet er summen af mange forskellige faktorer, derfor hviler der et stort ansvar på den enkelte opdrætter i udvælgelsen af avlsdyr samt ved socialisering og miljøtræning af hvalpen. Når man som ejer får sin hvalp hjem, har man overtaget det ansvar at varetage den videre socialisering, miljøtræning og aktivering af hvalpen, så hvalpen
får de bedste forudsætninger for at fungere og begå sig i vores verden. De erfaringer hvalpen gør sig på godt og ondt fra fødsel til og med 16 uge danner grundlag for hundens fremtidige referencesystem. Derfor er det af afgørende betydning at opdrætter og kommende ejer har sat sig grundigt ind i hvalpens udvikling samt dennes behov. Det er vigtigt at hunden bliver socialiseret så meget som muligt, både hos opdrætteren og hos den nye ejer. Det kan anbefales at tilmelde sig hvalpemotivation, da dette er meget givende for både hvalp og ejer.
Opdragelse, træning osv.:
Opdragelse er lidt et temperament spørgsmål. Alle mennesker er forskellige mht. hvor deres grænse går, og hvilke regler der skal overholdes, og hvilke der ikke skal og det er som det skal være. Nøgleordet i opdragelsen af Engelske Bulldog er konsekvens, det handler om at man som ejer mener, hvad man siger og at de regler man vælger at have er ens hver gang.
Som ved alle andre racer kommer man længst med opdragelsen af Engelske Bulldog, når dette bliver gjort med respekt for individet. I forhold til indlæringen, både i træningen og i den daglige opdragelse, kommer man længst ved at ignorere eller aflede uønsket adfærd og belønne rigtig adfærd.
Den Engelske Bulldog har som alle andre racer brug for at blive mentalt stimuleret (indlæring, problemløsning, næsearbejde osv.), det er med til at give dem et indholdsrigt liv, og hunden får brugt sin energi hensigtsmæssigt, samtidigt kan mentalstimulering have den positive bivirk- ning at den kan forebygge mange former for problemadfærd.
Man bør arbejde koncentreret på renlighedstræningen, for at opnå størst succes. Hanhundene og tæver kan udvikle køns aggression efter kønsmodningen, hvilket man skal have i tankerne ved social omgang med andre hunde, samt ved anskaffelse af endnu en bulldog/anden race til sit hjem.
Bulldog-Klubben anbefaler, at man følger DKK’s etiske anbefalinger for håndtering og træ- ning af hunde. Disse kan findes på www.dansk-kennel-klub.dk.
Mål: Bulldog-Klubben ønsker, at opdrætterne vægter mentalitet på højde med sundhed og eksteriør og fravælger avlsdyr, som ikke udviser sund mentalitet. Opdrætterne bør være vel- indsatte i prægning og socialisering af hvalpe og voksne bulldogger. Det er opdrætternes ansvar at videreformidle denne viden til de nye ejere.
Hvordan: Opdrættere og hanhundeejere bør være særdeles opmærksom på avlshundes mentale sundhed. Hunde med uønsket adfærd og mentalitet skal fravælges i avlen. Ligele- des bør afkommet evalueres. Opdrætterne er ansvarlige for prægning og socialisering indtil hvalpene overdrages til nye hjem. Opdrætterne skal informere hvalpekøberne grundigt om, hvorledes den fortsatte prægning og socialisering skal foregå, således at problemadfærd forebygges.
MENTALITET
En engelsk bulldog er venlig, hengiven og charmerende hund. Den kan skiftevis være overstrømmende glad, kærlig og egenrådig, grænsende til det stædige. Velegnet som selskabshund.
BEHOV
Vær opmærksom på, at engelsk bulldog er en såkaldt brachycephal race (”brachy” betyder kort og ”cephalic” betyder hoved). Racens karakteristiske flade ansigt med et kort næseparti får hunden til at se sød ud, men kraniets opbygning gør, at hunderacen er i risiko for at udvikle visse sundhedsproblemer, f.eks. snævre næsebor samt at det bløde væv i næse og svælg kan gøre det svært at trække vejret normalt, hvilket forårsager tung pusten eller tydelig vejrtrækning. DKK’s opdrættere har fokus på at vælge avlsdyr med åbne og sunde luftveje, så husk at spørge ind til forældrenes sundhed, når du er på udkig efter en hvalp.
AKTIVITETSNIVEAU OG HANDLERADIUS
Bulldogger er individualister, og der er store variationer inden for racen. En daglig gåtur i spændende omgivelser opfylder den voksne hunds motionsbehov. Hunde regulerer deres temperatur ved hjælp af vejrtrækningen, så racen kan have svært ved at komme af med overskudsvarmen i varmt vejr.
PELS OG PLEJE
Den korte, fine og glat tilliggende pels holdes nemt fri for løse hår med jævnlig børstning. Hudfolder og øjenrande skal holdes rene og tørre for at undgå irritation.
TIPS OG TRICKS TIL INDLÆRING OG HÅNDTERING
Det kræver en del tålmodighed at opdrage en engelsk bulldog, men man når langt med belønning, afveksling og træning i korte sekvenser. Den godmodige hund kan optræde udfordrende over for artsfæller.
HØJDE
35-40 cm. Højde er dog ikke angivet i racestandarden.
VÆGT
Hanner 25 kg. Tæver 22,7 kg.
FARVER
Ensfarvet rød i forskellige nuancer, fawn eller brindlet med eller uden sort maske eller hvide aftegninger.
SPECIALKLUB
Bulldog Klubben
OPRINDELSE
Kampe mellem hunde og andre dyr har været en kendt folkeforlystelse helt tilbage i det gamle Rom og videre middelalderen igennem. Betegnelsen bulldog - tyrehund - blev brugt allerede i 1600-tallet for en krydsning mellem mastiff-lignende vagthunde og hidsige jagtterriere. De skulle kunne bide sig fast i tyren uden at tabe vejret og være lavbenede nok til at undgå de sparkende klove. Dyrekampe blev forbudt i England i 1835, og de lynhurtige muskelbundter udviklede sig efterhånden til landets nationalrace.
HJEMLAND
Storbritannien.
INTERNATIONALT RACENAVN
Bulldog.
FCI GRUPPE
Gruppe 2 – Schnauzere, pinschere, molosser og sennenhunde
Trods det sure udtryk “sourmug” har den Engelske Bulldog et meget venligt væsen. De er også meget hengivne, men kan være stædige. De elsker at være midtpunkt og ”klovner” gerne. De er følsomme for, hvordan dit humør er – de er glade, hvis du er glad, og er du ked af det, vil de være passive og stille. Bulldoggen kræver klart lederskab, og bulldogejere bør være velindsat i hundeopdragelsens grundprincipper. Kærlig konsekvens og faste rutiner er nogle af nøgleordene.
Opdrættere har gennem flere hundrede år arbejdet med at avle aggression ud af tempera- mentet, og derfor er den Engelske Bulldog i dag generelt en meget venlig hund. De kan være så knyttet til deres hjem og familie, at de ikke vil gå derfra med en fremmed person. På grund af deres venlige natur, er de kendt for at komme godt ud af det med børn, andre hunde og andre kæledyr.
De kan være vagtsomme, men har man brug for en rigtig vagthund – bør man nok væl- ge en anden race, da mange af dem hele livet igennem fastholder sin holdning; at alle der kommer på besøg – selvfølgelig kun kommer for at kæle og snakke med mig!
Engelsk Bulldog kan trives både i hus og lejlighed grundet deres størrelse. Her bør man dog have særlig omtanke for færdsel på trapper især i vækstperioden.
At den Engelske bulldog er doven er måske en lidt misvisende påstand. På grund af deres stædig- hed og egenvilje, har de samtidig en evne til at prioritere, om en aktivitet har et fornuftigt formål. De behøver daglig motion i form af flere gåture, men passer godt til mindre aktive personer. De er ikke blandt de hurtigste racer, men kan vise sig at være meget hurtige over korte distancer.
De hidser sig sjældent op, gør sjældent uden grund og er nemme at træne, når man tager stædigheden i betragtning, og ikke forventer for meget. Men med belønning i form af mad eller legetøj, når man langt.
Mentalbeskrivelse:
Der er udarbejdet en ønskeprofil for den Engelske Bulldog, hvilket gør at man kan få mentalbeskrevet sin Engelsk Bulldog igennem DKK. En mentalbeskrivelse kan bruges af opdrætter til at give en pejling om ens hunds mentalitet er i overensstemmelse med hvad der er ønskeligt for racen.